Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának Figyelő Bizottsága

önkéntes katonaság

önkéntes katonaság

Újraindítjuk működésünket

2011. december 16. - HEL

A "nem lesz hadkötelezettség" nyilatkozatok egyszerűen félrevezetőek és nem valósak, amelyeket a "... a hadköteles nyilvántartás vezetése..." 2011. december 05-én elfogadott törvénnyel kapcsolatos magyarázatok próbálnak sulykolni. Hadkötelezettség már több mint 100 éve, egészen pontosan 1868-tól folytonosan van hazánkban. 2005-től napjainkig csak a békeidőben való sorozás és sorkatonai szolgálat lett felfüggesztve. A régebben megfogalmazott célt, a csak és kizárólagos szerződéses és önkéntes hadsereg és katonaság létezése hazánkban, a választott parlamenti politikusaink többsége feladta és a visszarendeződés irányába mozdultak el.

"A hadkötelezettség ötletét egy olyan párt hozta elő, amely annak idején ellenzékben még arról beszélt, hogy a jövőben soha, egyetlen magyar fiatal sem kaphat sorkatonai behívót, mert a jövő a szerződéses hivatásos katonáé."  forrás

A 2012-én hatályba lépő új alkotmány és új honvédelmi törvény értelmében megszűnik a polgári szolgálat lehetősége is és adott - igen tág - körülmények között megint életbe lép a kényszerített sorkötelezettség. Az új alkotmányba csak aktivistáink küzdelme miatt került be az utolsó pillanatban a fegyvermentes szolgálat lehetősége. Ezt eleve ki kívánták belőle hagyni. A fegyvermentes, de katonai rendszerben teljesített szolgálat teljes kiszolgáltatottságot teremt. A katonai munkaszolgálat történelme eléggé elrettentő példa erre. Tehát van megint miért küzdenünk.

A hadkötelezettség eltörlése közös céljából világnézetre, pártállásra, pacifizmusra, vagy éppen katonai hivatásra, és minden más hasonló dolgokra való tekintet nélkül bárki csatlakozhat hozzánk, vagy kinyilváníthatja külső támogatását.

Az emberölésmentes élethez való alapvető jogot kellene rögzíteni az Alkotmányban és a törvényeinkben és a hadsereg önkéntességét. Lelkiismerete, akarata, meggyőződése ellenére senkit se lehessen emberölésre kötelezni, vagy olyan helyzetbe hozni, ahol ez a lehetőség közvetve, vagy közvetlenül is fennállhat. A haza védelme csak meggyőződéses emberekkel lehetséges. Kényszerítettekkel nem.

A katonásdi ma már egy külön profi szakma, ami komoly felkészültséget igényel. Amatőröknek amúgy sem való. A katonai rendszerben teljesíthető fegyvermentes munkaszolgálat pedig teljes mértékben kimeríti az ideiglenes, de akár végleges rabszolgasors gyakorlatilag minden kritériumát.

Utóirat: Mint már látni lehetett a helyzet valamelyest normalizálódott és a HEL Figyelő Bizottságának a jelentős többsége nem érezte az újra indítás szükségességét, így az el is maradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://he-liga.blog.hu/api/trackback/id/tr973469155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár megérti, ha valaki hazautazik várni a Jézuskát 2011.12.17. 10:26:02

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénteken beszüntette Magyarországgal a pénzügyi támogatási csomagról folytatott előkészítő tárgyalásokat, mert attól tart, hogy a kormány aláássa a központi bank függetlenségét. Összefoglaló....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Neanderthal 2011.12.18. 20:25:50

"Kötelezettségek a hátoldalon"
hát igen, Magyarországon más nem jutott....:)

HEL Blog · http://he-liga.blog.hu 2012.04.24. 09:44:15

Régiúj tantárgy: a militarizmus

Egyre több minden marad meg a régi jó dolgokból. Megint egy pártállami múltat idéző hagyomány elevenedik fel a középiskoláknak tantervileg most frissiben előírt katonai alapismeretek tantárgy bevezetésével.

magyarinfo.blog.hu/2012/04/24/regiuj_tantargy_a_militarizmus#comment-form
süti beállítások módosítása